The Wing

The Wing is the Battle of Britain Memorial Trust’s planned new building at the Capel-le-Ferne site of the National Memorial to the Few.

An eye-catching building designed by Folkestone architectural practice Godden Allen Lawn, the Wing will be built in the shape of a Spitfire wing, complete with its famous uplift.

The Wing will not be a museum but an experience, using high-tech effects, video walls and other special techniques in order to show something of what it was like for the Few in the summer and early autumn of 1940.

As well as the visitor experience, the Wing will include a classroom area to help fulfill the task of educating youngsters, in particular, about the heroism and sacrifice made those who took to the skies above the White Cliffs of Dover in the Battle of Britain.

A central ‘cockpit’ area with an open balcony will offer superb views across the Channel to France, from where the Luftwaffe would have appeared in 1940. One of the planned special effects for the centre will use a high-tech screen to superimpose historical film of incoming German aircraft over today’s real time view of the same scene.

Although the Wing will be a paid-for experience, the Trust has stressed that access to the rest of the Memorial site, including the Christopher Foxley-Norris Memorial Wall, will remain free at all times.

The planning application for the ambitious scheme has now been approved by Dover District Council.